Mode en Beauty

Zo kies je jouw perfecte nepwimpers

1 mei 2020
Aartie buiten

Valse wimpers, nepwimpers, false eyelashes, falsies, faux lashes, kunst wimpers…allemaal namen voor…eh ja, fake wimpers. Voor velen is het onderdeel van de make-up routine. Valse wimpers kunnen je look een bepaalde sensatie geven. 

Vroeger had je van die wimpers die net plastic leken (misschien was dat ook wel zo). Ook nu zie ik ze af en toe voorbijkomen. De wimpers zien er onnatuurlijk uit. Helemaal op foto’s die door een professionele fotograaf zijn genomen. Vaak zijn dat foto’s van bovenaf. Dan lijkt het net alsof je 2 zwarte balkjes op je ogen hebt. Het ziet er meteen zo nep uit. Dat is toch onwijs zonde! 

Ikzelf gebruik heel weinig valse wimpers. Misschien te weinig. Tijdens mijn studie (ruim 12 jaar geleden) was ik nagelstyliste en zette ik ook wimperextentions bij klanten. Ik maakte toen vooral gebruik van professionele wimperstukjes. Maar vandaag de dag kan je online en bij de drogist hele mooie wimpers krijgen. 

Aartie met nepwimpers

Waar worden de meeste wimpers van gemaakt?

Valse wimpers zijn er in verschillende maten en soorten. Letterlijk. De meest voorkomende materialen waar de wimpers van zijn gemaakt: 

Mink: je hebt dit vast voorbij zien komen: mink. Mink is de Engelse benaming voor nerts, een vierpotige roofdier. Er wordt gezegd dat de haren diervriendelijk worden opgevangen, maar ik heb daar mijn twijfels bij. De nerts is een bedreigde diersoort en komt dus bijna niet meer in het wild voor. Over de hele wereld heb je nertsfokkerijen waar de beestjes in kleine vieze hokjes leven en wat hen veel stress oplevert. Mink wimpers zien er natuurlijk uit, zijn lichtgewicht maar kosten ook wel wat. Ga je naar een beautysalon waar ze deze wimpers hebben, dan betaal je al gauw 200eu voor een paar wimpers. 

Faux mink: je raadt het al, faux mink is nep nerts. Met deze wimpers creëer je hetzelfde effect zoals die met de echte mink wimpers. En voor véél goedkoper. Deze wimpers worden vaak gemaakt van hoge kwaliteit synthetische materiaal, vaak synthetische zijde. Het effect is hetzelfde zoals echte mink lashes.

Zijde: Sommige bedrijven zeggen dat hun wimpers voor 100% uit zijde bestaan. Maar dat kan niet. Zijde is een materiaal waar geen krul in te krijgen is. Deze wimpers zijn gemaakt van een synthetische vezel die heel veel weg heeft van zijde.

Welke je kiest hangt helemaal van jouw voorkeur af. Ga je voor echte dierenhaar of kies je vegan wimpers. De wimpers die ik tot nu toe heb gehad zijn vooral faux mink wimpers geweest. 

Hoe kies je de juiste wimpers?

Het kiezen van de juiste nepwimpers is afhankelijk van een aantal factoren:

  • De vorm van je ogen;
  • Brildragend of niet;
  • De look waar je voor wilt gaan;
  • De ligging van je ogen: sommige van ons hebben diepliggende ogen, anderen weer niet;
  • Het type wimper dat je wilt dragen: full glam, naturel of juist iets ertussenin;
  • Wil je volledige nepwimpers of juist accentwimpers.

 

Bij het kiezen van nepwimpers is het belangrijk dat je een setje kiest waar jij je prettig bij voelt. Ik heb weleens een set gekocht waar ik me totaal niet op mijn gemak mee voelde. Ik voelde me zwaar over de top. Maar ga je weleens uit, dan is een over de top setje echt niet verkeerd. 

Veel professionele mua’s kopen hun lashes in bij de groothandel. Deze zien er vaak mooi en natuurlijk uit. Een ander deel van de mua’s koopt een goedkoop setje bij bijvoorbeeld Action of Primark (tegenwoordig heeft Primark wel mooie degelijke wimpers). Bespreek samen met je mua welke wimperstijl bij jouw ogen en bij je make-up look past. Doe dit wanneer je voor je proefsessie gaat. Zorg ervoor dat je de wimpers in het echt hebt gezien. Koop desnoods na je sessie zelf een set van de aangeraden wimpers en oefen ermee. Kijk hoe het je staat. Voelen ze fijn? Zijn ze niet te zwaar voor je ogen? Dat zijn vragen die je jezelf moet stellen. 

Draag je een bril en ben je ook van plan om met je bril op te trouwen? Er zijn wimpers die korter zijn dan de reguliere wimpers. Deze wimpers komen niet tegen de glazen van je bril aan

Ben je een beginner? Niks aan de hand. Er zijn zat beginnerkits op de markt. 

De do’s en de don’ts bij het zelf aanbrengen van nepwimpers

1. Het komt bijna nooit voor dat een setje nepwimpers meteen ‘past’. Zorg ervoor dat je de nepwimper op je je eigen wimperrand legt en het stuk dat voorbij je oog gaat, eraf knipt. Zo heb je geen last van irritaties van een te lange wimper. Neem vooral hier je tijd. Weest zorgvuldig en zeker niet gehaast.

2. Gebruik goede lijm. Nepwimpersetjes komen vaak met zo een ienieminie lijmpotje. De kwaliteit hiervan is meestal niet zo denderend. Koop bij je set een goede lijm. Ikzelf gebruik lijm van DUO van Ardell. Maar er zijn meer merken op de markt, zoals Queen Tarzi, Kiss, Ardell Lashgrip en Red Cherry. 

3. Het aanbrengen van lijm is in principe niet lastig. Pak de wimper op met een pincet of een speciale wimperpincet en houdt de wimper vast met de wimperrand naar boven. Ga met je tube lijm langs de wimperrand. De lijm in de uiterste hoeken is net iets meer dan het deel in het midden. Laat je wimper een flink aantal seconden drogen aan de lucht en breng het dan aan.

Let erop dat je niet teveel lijm gebruikt! Wanneer je dit wel doet en de wimper aanbrengt, dan kan het zijn dat de lijm in je ogen komt. En dat is niet fijn.

4. Maak gebruik van een pincet bij het aanbrengen van de nepwimpers. Kijk schuin naar beneden en leg de wimper zo dicht mogelijk bij de wimperrand. Druk met de achterkant van je pincet eerst het midden van de nepwimper aan. Druk daarna de binnenkant en de buitenkant aan. Vergeet niet om het af te maken met mascara. Dit zorgt er namelijk voor dat je eigen wimpers en je falsies één worden.

5. Heb je geïrriteerde ogen? Draag dan even geen nepwimpers. De kans dat je ogen daar nog geïrriteerder van raken is groot. En als je eenmaal een ontstoken oog hebt, dan ben je nog verder van huis.

6. Ga je je wimpers verwijderen? Trek ze niet in één ruk af. Ten eerste kan dat best pijnlijk zijn en ten tweede, je houdt je nepwimpers niet mooi. Je kan nepwimpers vaker dan 1 keer aandoen. Afhankelijk van hoe netjes je ermee bent, gaan goede wimpers wel tot 10x mee. Terug naar hoe je je nepwimpers verwijderd. Het beste product om ze te verwijderen is met een make-upremover op oliebasis. Of je pakt gewoon kokosolie. Dip het uiteinde van een wattenstaafje in de olie en dag met de tip langs je wimperrand. Je kan ook een wattenschijfje pakken, daar wat make-upremover op doen en even tegen je dichte oog aanhouden. Je weekt als het ware je wimper eraf. Je zult zien dat je nepwimpers daarna makkelijk te verwijderen zijn. Heb je nog lijmresten op je oog zitten? Ga er dan weer met een beetje olie langs en voila! de lijm is weg.

Het zelf aanbrengen van nepwimpers vergt enige oefening. Gelukkig kan jij dit op je bruiloft laten doen door je mua. Het zal het je veel gestress schelen. 

Draag jij wel eens nepwimpers? 

Paisley

Simply Bliss

Aartie

Meer lezen?
5 essentiele items voor in je bruidstas
5 skincare tips voor jou
DIY haldi masker