Algemeen

Trouwen in 2018? Dit verandert er!

6 oktober 2017

Van trouwen hebben we een mooi romantisch beeld. Een super aanzoek, je perfecte bruidsjurk, een lekkere taart en een avond waar je de sterren van de hemel danst. Naast al het leuke, zijn er ook serieuze zaken waar je rekening mee moet houden. Deze serieuze zaken kunnen soms wat stoffig en zwaar zijn maar je moet er even doorheen. Een van die zaken is de nieuwe Wet beperking wettelijke gemeenschap van goederen. Deze gaan namelijk per 1 januari 2018 in. 

Waarom een nieuwe wet?

In 2013 kwam een aantal politieke partijen met het idee om de voorhuwelijkse bezittingen niet meer standaard op te nemen in gemeenschap van goederen. De reden? Het moet beter aansluiten op de praktijk. Zeker in een samenleving waar je tegenwoordig makkelijk kan scheiden van je partner. 

Holding hands

Gemeenschap van goederen

Wie nu nog(anno 2017) in het huwelijksbootje stapt, trouwt automatisch in gemeenschap van goederen (tenzij je daar specifiek niet voor kiest). Nederland, Suriname en Zuid-Afrika zijn de enige landen in de wereld waar je standaard in gemeenschap van goederen trouwt. Wanneer je trouwt in gemeenschap van goederen betekent het dat alle jullie bezittingen en schulden tijdens jullie huwelijk gezamenlijke eigendom zijn. Dus zowel jij bent verantwoordelijk voor de schulden die je partner maakt als dat je partner verantwoordelijk is voor de schulden die jij maakt. Ook bij een schenking of een erfenis zijn jullie beide eigendom. Stel dat het huwelijk uitloopt op een scheiding, wat we natuurlijk niet willen, dan worden de bezittingen, schulden en het vermogen in tweeën gedeeld. Dat is trouwen in gemeenschap van goederen.

Wet beperking wettelijk gemeenschap van goederen

De wet die in maart (2017) werd ingediend om het huwelijk standaard af te sluiten onder beperkte huwelijkse voorwaarden gaat vanaf 1 januari 2018 van kracht. Dat betekent dat 'de standaard' verandert. Alleen het vermogen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd is van jullie samen. Wat daarvoor is opgebouwd blijft van jezelf. Schenkingen, erfenissen en giften die jij persoonlijk ontvangt, blijven je persoonlijke eigendom. Dat geldt ook voor je partner. Hoe kun je nu aantonen dat het jouw eigendom is? Daarvoor moet je een goede administratie hebben. Houd dus bij wat van jou is. Doe je dit niet, dan worden de persoonlijke spullen tot gemeenschappelijke eigendom gerekend en deelt je partner mee. Voor schulden geldt nog steeds dat beide partners aansprakelijk zijn. Ook als ben jij nooit op de hoogte geweest van de schulden die je partner heeft gemaakt tijdens jullie huwelijk. 

Huwelijkse voorwaarden en algehele gemeenschap van goederen

Wil je toch trouwen onder de ‘oude’ voorwaarden, dan geldt vanaf 1 januari 2018 dat je naar de notaris moet. De notaris zal jullie dan helpen bij het opstellen van een notariële akte. Voor de huwelijkse voorwaarden verandert er vanaf 2018 niks. Daarvoor moet je nog steeds standaard naar de notaris. 

wedding rings in box

Kosten

De kosten van een notariële akte liggen vrij hoog. Gemiddeld ben je tussen de €500 en de €1000 kwijt voor het opstellen van een simpele akte. De tarieven verschillen per notaris. Het loont dus om uit te zoeken waar je het voordeligst uit bent. Laten we eerlijk zijn, het is een aardig bedrag dat je even neerlegt voor een akte. 

Wat vind jij hiervan?

Bron: 
https://www.notaris.nl/beperkte-gemeenschap-van-goederen
https://huwelijksevoorwaarden-nl.nl/wetswijziging-huwelijkse-voorwaarden-2012.php

Simply Bliss,

Aartie