Rituelen en Tradities

Rituelen & Tradities || Sindoor in het Hindoehuwelijk

8 februari 2019
Sindoor

Sindooram, kumkum en sindoor, zijn benamingen voor de rode poeder, vermiljoen. In het Hindoehuwelijk wordt de poeder aangebracht in de middenscheiding van het haar en is daarmee een symbool voor getrouwde Hindoe vrouwen. Sindoor is al meer dan 5000 jaar oud. Beeldjes die zijn opgegraven uit de Harappan-tijd laten zien dat de vrouwelijke beelden sindoor droegen in hun haarscheiding. Vandaag de dag wordt het nog steeds gebruikt als symbool van getrouwde vrouw. 

Sindoor

Rood als power

Sindoor speelt een hele belangrijke rol in het Hindoeïsme. In de eeuwenoude Hindoegeschriften zoals de Mahabharat wordt sindoor genoemd. Het wordt beschouwd als het symbool van de vrouwelijke energie van Parvati en Sati. Sati is het begrip van de ideale echtgenoot die zelf haar leven zal geven voor haar man.

Het huwelijk is voor velen een heilige instituut. Zeker in de desi gemeenschap is dit zo. De Hindoerituelen komen voort uit verschillende geschriften zoals de Veda’s en Upanishads. De rituelen verschillen per stroming en familie. Eén ding hebben de rituelen gemeen: sindoor. 

Sindoor

Het Hindoehuwelijk

Tijdens het traditionele Hindoehuwelijk brengt de echtgenoot de sindoor aan in de haarscheiding (maang) van zijn aanstaande vrouw. Dit wordt de ‘Sindoor daan’ genoemd. Dit symboliseert hun getrouwde status. De rode sindoor staat symbool voor veelbelovendheid en onschendbaarheid. Het representeert een nieuwe periode voor de vrouw. Een fase waarin zij nu verder gaat als getrouwde vrouw. Het dragen van sindoor na de huwelijksvoltrekking is een traditionele en culturele gebruik. Van oudsher uit de vrouw met dit gebruik haar respect voor haar man en zijn lange lange leven. Dat is waarom weduwes geen sindoor (meer) dragen. 

In de tijd van de Aryan (1500 voor Christ.) werd het bloed van de bruidegom gebruikt als sindoor. 

De rode stip op het voorhoofd

Veel getrouwde vrouwen dragen een rode stip op het voorhoofd. Hier in het westen zie je het een stuk minder maar in landen zoals India en Sri Lanka zie je veel meer. Vroeger, als klein meisje, vond ik dat heel fascinerend. 'Waarom hebben sommige vrouwen een rode stip op hun hoofd?' vroeg ik. Als antwoord kreeg ik dan 'Gewoon, omdat ze getrouwd zijn'. Dat was het. Maar nu jaren later weet ik dat er meer achter zit. 

De plek tussen de wenkbrauwen is één van de 7 chakrapunten: de ajna chakra. Volgens het Hindoeisme wordt deze chakra ookwel Shiva's Oog of het Derde Oog genoemd. De plek tussen de wenkbrauwen staat voor oplettendheid en bewustzijn. 

Sindoor vandaag de dag      

Ik draag mijn sindoor elke dag vanwege de verbondenheid die ik voel met mijn man. Het herinnert me aan het mooie moment dat hij bij mij de sindoor aanbracht tijdens de huwelijksceremonie. Ik draag mijn haar normaal gesproken in een zijscheiding, dus de buitenwereld ziet niet dat ik sindoor draag in mijn middenscheiding. De keren dat ik er vragen over heb gehad was bij de kapper. 

‘Oh, volgens mij heb je bloed!’ of ‘Is dit normaal, ik zie iets roods op je hoofdhuid’, wanneer ik uitleg wat het is krijg ik vaak hartverwarmende reacties.

Veel vrouwen dragen sindoor vandaag de dag vooral als decoratie, voor de mooiigheid ervan.  

Dit zit er in natuurlijke sindoor

Sindoor, of vermiljoen, is de poedervorm van het mineraal cinneber. Het heeft een van nature rood/bruine kleur en wordt in landen zoals China al meer dan 1000 jaar gebruikt als pigment. 

Je kan sindoor ook thuis zelf maken. Natuurlijke sindoor bestaat uit haldi(kurkuma) en limoensap. Wanneer je de haldi mixt met de limoensap of calcium hydroxide wordt deze rood van kleur. Laat het opdrogen aan de lucht. Daarna kan je het met een lepeltje losmaken tot een poeder. 

Een tweede manier is het mixen van fijngemalen saffraan en de kusumbha bloem(saffloer). Deze bloem heeft van nature een gele/rode kleur. Beide zijn natuurlijke pigmenten. Dit wordt vervolgens gemengd met sandelhout en musk.

Ben jij van plan om sindoor te dragen nadat je bent getrouwd?

Meer lezen over Tradities & Rituelen? Lees hier over de Roka, Tilak en Shagun.

Paisley

Simply Bliss

Aartie

Disclaimer: Het dragen van sindoor is een persoonlijke keuze. Ik dwing op geen enkele manier iemand om sindoor te gebruiken. Ik adviseer jou ook om te luisteren naar je eigen gevoel en waarden. Laat je niet overhalen tot het dragen van sindoor wanneer je hier helemaal niks mee hebt. Het mooie ervan gaat op deze manier verloren.

Comments are closed.