Planning

Planning || Gefeliciteerd, je bent verloofd! Wat nu?!

3 september 2018
Liefdeskoppel

Hij heeft je ten huwelijk gevraagd en jij hebt volmondig ‘Ja’ gezegd! Van harte gefeliciteerd met jullie verloving! Die ring staat je prachtig en ik wed dat je een big smile op je gezicht hebt. Dat mag ook, want het is een speciaal moment in je leven. Waarschijnlijk zijn je ouders en beste vriendin de eerste die je meteen gebeld hebt. Nu je officieel verloofd bent, moet je gaan denken aan de vervolgstappen. Hoe nu verder? Ik help je een beetje op weg.

Geniet van het moment

Het liefst wil je morgen alles al regelen. Ik weet nog toen de Hubsy en ik besloten te trouwen dook ik de volgende dag al meteen in alle soorten planningen. Niet handig. Geniet een paar dagen van je nieuwe ‘status’ als verloofde. Ga lekker uiteten. Stel elkaar voor als je verloofde. Wedden dat je telkens een big smile krijgt. Wanneer je een beetje gewend bent aan het idee, ga dan aan de slag met je planning.

Durf groot te dromen

Voordat je in alle details duikt, geef jezelf een kans om groots te denken. Beeld je in hoe jij je bruiloft zou willen. Die mooie poederroze rozen die bij je kleding past. Die mooie locatie die je al jaren in gedachten hebt. Je weet precies hoe je die gaat versieren. Durf je dromen op te schrijven. Hou alles bij in een A4 collegeblok(trust me, die raakt echt wel vol). Maak Pinterest borden aan met jouw favoriete bruiloftsinspiratie. Maar verlies niet de realiteit uit het oog. Langzaamaan komt je bruiloft tot een geheel. Je zult ideeën toevoegen en ideeën schrappen tot je uiteindelijk tot je droombruiloft komt. 

Iedereen is nieuwsgierig

Nu je verloofd bent komen alle vragen. Wanneer ga je trouwen? Met wie ga je trouwen? Wat ga je aandoen? Wie gaat je haar en make-up doen? Allemaal vragen die om je horen zullen vliegen. Wees relaxed. De familie is waarschijnlijk net zo enthousiast als dat jij bent. Je zult langzamerhand ook kennis maken met de familie van je verloofde(voor zover dat niet het geval was) en dat wordt wennen. Van beide kanten. Verlies elkaar niet in alle hectiek. Houd de romantiek alive and kicking!

Ken je cijfertjes

Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken: stel een budget vast. Dat gaat je zoveel helpen. Een budget geeft je namelijk een richtlijn voor alles dat te maken heeft met de plannen. Verdeel je budget onder in verschillende onderdelen. Jullie ouders zullen ook willen bijdragen aan de bruiloft. Ze hebben gespaard voor jouw grote dag. En willen niets liever dan daar financieel aan bijdragen. Waar je ook aan moet denken als we het toch over cijfertjes hebben: het aantal gasten. Hoe langer je gastenlijst, hoe meer kosten jij hebt aan bijvoorbeeld catering, bar en locatie. 

Extra zakcentje

Houd rekening met uitgaven die je niet ingecalculeerd had. Of uitgaven die toch iets hoger uitvallen dan je verwacht had. Hou daarom een noodpot achter de hand. Maar ga daar niet uit graaien omdat je perse die lehenga wilt hebben. Blijf binnen je budget. Je noodpot is er voor een andere reden.

Leg je trouwdatum vast

Trouw je op z’n Hindoestaans, check dan even bij de familie-pandit wat hij voor datum adviseert. Wanneer je je trouwdatum vast hebt gelegd is het veel makkelijk communiceren met allerlei leveranciers. Je kunt nu familieleden op de hoogte stellen zodat zij niet onverwachts een vakantie boeken.

Boek je locatie

De meeste koppels trekken een jaar uit voor de voorbereidingen van hun bruiloft. Vaak heeft dit te maken met de beschikbaarheid van de locatie. De meeste desi bruiloften worden in een grote zaal gevierd vanwege de grote familie’s. Er is een beperkt aantal grote zalen in Nederland. Daardoor zijn die zalen vrij snel geboekt. Hoe eerder je je trouwdatum weet, hoe sneller je je favoriete locatie kan boeken.

Boek alle andere grote leveranciers/diensten

Nadat je je locatie hebt geboekt, denk dan aan het volgende: de band/DJ én de fotograaf. Deze zijn ook heel vaak een jaar van te voren al geboekt. Zeker wanneer het gewilde diensten onwijs populair zijn, zitten ze snel vol. Wees er daarom snel bij. 

Wees georganiseerd

Klinkt logische, maar ik heb echt vaak bruiden gezien die helemaal in paniek raakten omdat ze niets bijhielden. Ik hield mijn planning op 2 manieren bij: een excelbestand en mijn documentatiemap. Daarnaast had ik een speciale e-mailadres aangemaakt om de communiceren met diensten/leveranciers en familieleden. 

Een pondje meer of minder

Zit je nog niet helemaal lekker in vel? Nu is het moment om richting de sportschool te gaan. In een jaar kan je lichaam echt wel veranderen. Of je nu een paar kilo’s wilt aankomen of juist wilt afvallen, go for it!

Schakel een weddingplanner in

Weet je niet waar je moet beginnen of ben je helemaal geen natuurlijk organisatietalent? Denk er dan over na om een weddingplanner in te huren. Er zijn steeds meer weddingplanners die ervaring hebben met desi bruiloften. Zij hebben alle connecties in de industrie en dat kan jou veel tijd en moeite schelen. Daarnaast kan een weddingplanner goed met je meedenken en je misschien wel nieuwe inzichten geven.

Maak een checklist

Een checklist is super handig. Zeker wanneer je 4 dagen gaat feesten is het makkelijk om alles af te vinken wat op je lijstje staat. Zo vergeet je ook niet om spullen in te kopen. Het samenstellen van de lijst kan wat tijd in beslag nemen, maar wanneer je deze eenmaal hebt zal je zien dat het een goede houvast is. 

Ik hoop dat je op weg kan met de tips. Heel veel succes met de voorbereidingen!

Paisley

Simply Bliss

Aartie