Trouwdag

Coronavirus: gaat mijn bruiloft nog wel door?

13 maart 2020
Bruiloft

Het zal je niet ontgaan zijn: het coronavirus heeft de wereld in haar greep. Donderdag 12 maart kwam de overheid met verscherpte maatregelen. Ik kreeg gisteravond een aantal mailtjes binnen met de vraag wat deze maatregelen betekenen voor het plaatsvinden van een bruiloft. 

CORONA UPDATE: zondag 15 maart

De overheid heeft de regels aangescherpt. Bijeenkomsten met meer dan 100 personen zijn strafbaar. Bij een bruiloft in het Gelderse Druten heeft de politie ingegrepen nadat er op een bruiloft meer dan 100 mensen aanwezig waren, aldus het AD. Vanaf maandag 16 maart gaan alle scholen, horeca, sportclubs en sauna's dicht. Het is nog niet bekend welke impact deze maatregel heeft op de cateraars. Heb jij een cateraar ingehuurd, neem contact op voor meer duidelijkheid.


Een van de nieuwe maatregelen is dat bijeenkomsten met meer 100 personen moeten worden afgelast. Zoals je weet zijn bruiloften in de Hindoestaanse/Pakistaanse/Indiase/Turkse/Marokkaanse cultuur groot. Er worden soms wel meer dan 500 mensen uitgenodigd en er wordt feest gevierd over meerdere dagen.

Het nieuws over het afzeggen en uitstellen van een bruiloft heeft mij gisteren al bereikt. Zo is er donderdagavond (12/3) een hennafeest niet doorgegaan omdat er meer dan 100 personen aanwezig waren. De bruid heeft toen ook meteen haar bruiloft uitgesteld. 

Hoe zit dat in jouw stad?

Trouw je in Rotterdam, dan blijft dat de komende tijd wel mogelijk, zegt burgemeester Aboutaleb. Maar wel met een kleinere groep genodigden (max. 100 personen). 

Wat hierbij vooral mijn advies is: check vooral de site van jouw gemeente en de adviezen die gegeven worden rond het coronavirus. 

Ik kreeg ook de vraag of je je bruiloft hiertegen kan verzekeren. Het antwoord hierop is: nee. Heb je een verzekering (die je minstens 3 maanden voor je huwelijksdatum had moeten afsluiten) neem dan contact op met je verzekeraar. Voor nu geldt dat wanneer jij je bruiloft cancelt omdat er meer dan 100 personen aanwezig zijn, dan maak je helaas geen aanspraak op een vergoeding. 

Wat moet je dan doen?

Het is verstandig om de berichten over het coronavirus via het RIVM en de overheid in de gaten te houden. 

Overzicht van de maatregelen:

  • Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociaal contact. Bel pas met huisarts als klachten verergeren.
  • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
  • Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
  • Voor kwetsbare personen geldt: (ouderen en personen met verminderde weerstand) vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
  • Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.
  • Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.
  • Scholen in het primair -, voortgezet - en middelbaar beroepsonderwijs en kinderopvang blijven gewoon open: er zijn daar weinig besmettingen en die omgeving is minder internationaal. Kinderen en jongeren vormen bovendien niet de groep met de hoogste risico’s. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuis blijven.

De laatste updates volg je hier: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19

Heb jij nog vragen, laat met weten. Ik denk graag met je mee!

Paisley

Simply Bliss

Aartie