Mode en Beauty

Jouw henna artiest: Henna by Shahila

7 juni 2018

Iets wat niet kan ontbreken bij een desi bruid is henna. Henna is een vorm van body art die al eeuwen oud is. De henna wordt een paar dagen voor de bruiloft aangebracht. Vaak tijdens een hennafeest. In deze serie vandaag: Shahila Admani-Noorani van Henna by Shahila. 

Vertel ons over hoe u bent gestart met henna, wat inspireerde u om henna artiest te worden?

Ik ben altijd gefascineerd geweest door henna. Toen ik jonger was dacht ik altijd dat ik nooit zelf henna zou kunnen zetten, omdat ik niet mooi kon tekenen. Mijn moeder zette altijd met (religieuze) feesten henna voor ons. Ik had vroeger nooit het geduld om lang te blijven zitten daarom kreeg ik altijd mijn hele hand vol met henna. Mijn oudere zus vond het niet erg dat mijn moeder met een tandenstoker hennaversieringen op haar hand aanbracht en dus kreeg zij dan altijd een hele mooie versierde hand terwijl de mijne altijd helemaal rood was.

Toen mijn schoonzus later bij ons in de familie kwam zaten we allemaal altijd bij haar in de rij. Zij kon heel mooi henna zetten, dat deed ze al van jongs af aan. Omdat ik het dichtstbij woonde moest ik altijd het langst wachten op mijn beurt. Iedereen zei dan laat ons voor gaan want wij moeten iets verder weg en jij hoeft alleen maar de straat over te steken. Ik kwam altijd als eerste en ging dan vaak als laatst weg. Ik had toen zoiets van ik wil dit ook kunnen zodat ik niet zo lang meer hoef te wachten op mijn beurt.

Ik heb vervolgens samen met mijn zusje een henna cursus gevolgd bij een Indiase vrouw in Almere. Toch heb ik daar niet direct veel mee gedaan. Ik zette wel eens henna voor vrienden en familie. Het was meer op hobbybasis. Ik kocht toen ook kant en klare hennacones in Londen, niet wetende dat dit chemische henna was en hoe gevaarlijk dit wel niet kan zijn.

Bruidshenna

In 2015 werd ik door een vriendin geattendeerd op de workshops van Farah Sayeed. Ik heb daar toen aan deelgenomen. Vanaf dat moment ben ik mijzelf eigenlijk nog meer in de hennawereld gaan verdiepen en ben ik, naast mijn fulltime job, ook als henna artiest gaan werken. Ik maak sindsdien ook mijn eigen hennapasta. Inmiddels maak ik ook zelf jagua- en henguapasta.

Met henna maak ik mijn hoofd helemaal leeg en kan ik me ook echt ontspannen. Daarbij vind ik het heel erg leuk om mensen blij te maken met mooie hennacreaties.

Ik blijf mezelf ontwikkelen op hennagebied door zoveel mogelijk workshops te volgen. Zo heb ik inmiddels meerdere workshops gevolgd bij Farah Sayeed en Fatima Oulad Thami van Hand of Fatima. Ook heb ik een workshop gevolgd bij Bharati Sanghani. Inmiddels heb ik ook, samen met mijn dochter, meerdere hennaconferenties bezocht in Londen, Los Angeles en Budapest en daarbij les gehad van zoveel bekende internationale henna artiesten waarvan ik het werk altijd van een afstand heb bewonderd. Ik voel me echt bevoorrecht dat ik deze kansen heb gekregen en heb benut. En ik heb zoveel henna collega’s ontmoet van overal. Leuk om te zien en weten hoeveel mensen, niet alleen vrouwen maar ook mannen, zich bezig houden met henna.

Wat of wie is de inspiratie achter uw designs?

Ik raak door zoveel henna artiesten geïnspireerd. Het meeste toch door Farah, die ik al eerder noemde. Ik bewonder haar werk en hoop ooit net zo goed als haar te worden. Ook Fatima is één van mijn favorieten. Haar fessi hennastijl is gewoonweg prachtig. Op internationaal gebied word ik geïnspireerd door Neeta Sharma (Mehndidesigner) en Kiran Sahib. Van beiden heb ik tijdens de conferenties lessen gevolgd. Eigenlijk zijn er zoveel henna artiesten waardoor ik geïnspireerd raak, gewoon te veel om op te noemen. Ik wil niemand te kort doen door iemand vergeten te noemen. Ik heb van iedereen zoveel geleerd. Ik probeer dat in een design op mijn eigen manier te verwerken, om zo mijn eigen stijl te creëren.

Henna voet bruid

Wat zit er in uw henna koffer?

Ik maak niet echt gebruik van een koffer. Maar wat ik altijd wel bij me heb als ik als henna artieste aan het werk ga: hennacones, schaar, plakband, keukenrol, boterhamzakjes, extra folie om cones mee te rollen, mijn hennastickers met mijn logo (voor als iemand een hennacone van mij wilt kopen), en mijn visitekaartjes.

En ja, soms neem ik ook mijn dochter mee als assistente. Zij helpt mij bij grote evenementen om henna te zetten, zodat mensen niet lang hoeven te wachten bij mijn stand.

Wat is uw favoriete henna design en stijl?

Ik heb niet echt een favoriet design of stijl, ik vind heel veel mooi. Ik zit altijd te zwijmelen bij de creaties van Farah, Fatima of Divya Patel. De designs van Neeta Sharma zijn ook allemaal prachtig met de verschillende stijlen grids die zij allemaal gebruikt. En dan heb je de mooie rozen gemaakt door Kiran Sahib, de jhumka’s van Bharati. Er zijn zoveel stijlen en elke stijl heeft wel wat bijzonders. Je kan het niet met elkaar vergelijken.

Henna hand

Welke trends ziet u in bridal henna designs op dit moment?

De combinatie van de mehndi en fessi stijl in één design zie ik hier in Nederland steeds vaker. In het buitenland is het vooral veel en volle mehndi tot de ellebogen met Peacocks en verschillende soorten grids met een vulling. Ook zie je veel henna artiesten de jhumka’s van Bharati in hun designs verwerken.

Henna hand

Wat maakt u uniek als henna artiest?

Dat vind ik een moeilijke vraag. In mijn ogen is iedereen uniek. Ik probeer gewoon bij mezelf te blijven. Daarbij heeft iedere henna artiest een eigen stijl. Ik probeer iedereen ook altijd te voorzien van een uniek hennadesign, omdat ik vind dat iedere persoon uniek is en een eigen creatie verdient. Ik zeg ook altijd tegen klanten die bij mij komen voor henna en een voorbeeld meebrengen dat ik niet alles exact kan na tekenen. Daarbij is elke hand ook verschillend dus niet elk design past op elke hand. Ik wil dat iedereen blij bij mij weggaat en niet teleurgesteld is. Ook een hennadesign die ik zelf heb gemaakt verander ik altijd wel ergens zodat het weer iets unieks wordt. Als je mij m’n gang laat gaan krijg je altijd iets wat bij je past zeg ik altijd.

Henna hand

Biedt u meer dan alleen henna voor op de huid?

Naast henna zet ik ook jagua en hengua. Jagua is het sap van een vrucht uit Zuid-Amerika. Het sap geeft een blauw/zwarte kleur. In tegenstelling tot zwarte henna die altijd chemisch is en dus onveilig voor de huid, is jagua wel veilig voor de meeste mensen. Met jagua moet je ook wel voorzichtig zijn want als mensen een allergie hebben voor bepaalde vruchten dan kan je dus ook een allergie hebben voor jagua. Het is dan raadzaam om eerst op een klein plekje op de huid de jagua uit te proberen voordat je een grote design aanbrengt. Hengua is een combinatie van jagua en henna gemengd. Dat geeft dan ook weer een ander kleur resultaat. Henna, Jagua en Hengua blijven gemiddeld anderhalf tot 2 weken zitten.

Hennaglam

Hennaglam

Verder heb ik ook Hennaglam, dat is witte henna. Witte henna is geen echte henna, het is gebaseerd op een combinatie van bodypaint en make-up- of huidlijm die gebruikt wordt in de filmwereld. De witte henna blijft daarmee wat langer op de huid liggen omdat het dan waterproof is. Daardoor kun je toch 2 á 3 dagen plezier hebben van je design. Bodypaint alleen is niet waterproof. Zodra je de huid wast is je design ook weg. Witte henna is geen echte henna dus, het trekt ook niet in de huid.

Bruidshenna

Verder heb ik van de conferentie in Los Angeles vorig jaar verschillende kleuren glitterpoeder mee gebracht. Met huidlijm maak ik een mooie hennaversiering , als deze dan licht opdroogt bestrooi je dat met verschillende kleuren glitterpoeder. Dan heb je dus een hele mooie glitterversiering waar je ook een paar dagen plezier van kunt hebben.

Ook werk ik veel samen met mijn dochter. Zij maakt op verzoek ook hennakaarsen en andere artikelen versierd met henna stijl. Je kan het zo gek niet bedenken of zij kan het mooi voor je versieren. Zo kun je hele mooie gepersonaliseerde cadeaus bij haar bestellen.

Party henna

Wat is uw go-to tip voor een donkere henna design?

Natuurlijke henna heeft  24 tot 48 uur nodig om een donker resultaat te krijgen. Een mooie hennastain is afhankelijk van verschillende factoren. Het klimaat, de plaats op de huid waar de henna is aangebracht maar ook hoe lang je de hennapasta op de huid houdt.

Enkele nazorgtips die ik altijd meegeef aan mijn klanten:

1.    Houd de hennapasta zo lang mogelijk op de huid. Het liefst de hele nacht maar minimaal 4 tot 6 uur.

2.    Was de henna niet met water van je huid maar schraap het eraf, eventueel met (kokos- of olijf)olie.

3.    Vermijd de eerste uren zoveel mogelijk contact met water, mocht dat niet lukken smeer de huid, waarop de henna is aangebracht, dan eerst in met een crème of olie om een barrière te creëren.

4.    Blijf je huid ook in de komende dagen goed verzorgen.

Als je je aan al die tips houdt heb je lang plezier van je hennaversiering.

Bruidshenna

Shahila

Wil je ook een keer een prachtige hennadesign van Shahila? Of wil je een keer henna kopen bij haar? Dat kan! Shahila is te bereiken via:

Facebook: @HennaByShahila
Instagram: @shahila68
Website: www.hennabyshahila.nl

Paisley

Simply Bliss,

Aartie