Algemeen | Planning

Planning || Waarom je bruiloft plannen soms zo stressvol kan zijn

28 januari 2019
Bruidspaar onder sluier

Je bent verloofd! Je staat in de startblokken om de hele weddingplanning te starten. Vol goede moed ga je aan de slag. Maar hoe opwindend het regelen en plannen van je bruiloft ook kan zijn,  kan het ook erg stressvol zijn. 

Een verlovingsfeest en een bruiloft plannen zijn totaal twee verschillende dingen. Beide zijn erg leuk maar wist je dat het plannen van je bruiloft soms minder leuk is (uitzonderingen daar gelaten)? Je hoort het niet vaak omdat weinig mensen echt toegeven hoe moeizaam sommige zaken lopen. En natuurlijk zal niet je gehele planning stroef verlopen, maar het is wel iets waar je rekening mee kan houden.

Niet iedereen is goed in het organiseren van een event. Lucky desi’s, er is altijd wel iemand in familie jou kan helpen. Er zijn altijd manieren om je stressmomenten om te buigen tot een positief moment. Ook ik heb stressmomenten gehad tijdens mijn planning. Ik wist zo goed hoe ik (en de Hubsy) het allemaal wilde hebben, dat er soms weinig ruimte was voor verandering. Dat bracht me van me stuk. Ik ben een perfectionist en wanneer er iets maar lichtelijk anders was moest ik snel schakelen. Soms buiten man comfortzone en soms for the best. Vandaag leid ik je door wat stressmomenten.

Waarom is het plannen van een bruiloft stressvol?

1. De grote verplichting

Wanneer je besluit te gaan trouwen, weet je dat dit een van de grootste en belangrijkste beslissingen is die je maakt. Je gaat een verantwoordelijkheid aan waar je U tegen zegt. Veel van de koppels woont vandaag de dag al samen voordat ze trouwen. Maar er is ook een grote groep waarbij die niet zo is. Het is daarom extra spannend om je voor te bereiden op de toekomst. Vragen zoals ‘hoe zal het zijn om samen onder één dak te wonen?’ Of ‘Wat als we stuiten op rare gewoontes?’. Dat je hebt besloten om samen met iemand door het leven te gaan is huge! Er moeten eindeloos veel beslissingen genomen worden: welke zaal, welke cateraar, welke jurk/sari/lehenga draag je wanneer, hoeveel cadeaus moeten er gekocht worden. Net wanneer je denkt de ene lijst weg gewerkt te hebben, dient het volgende zich aan. Dat kan je soms een paniekerig gevoel geven. 

Hoe ga je hiermee om?

Zodra je doorhebt en accepteert dat het plannen van een bruiloft stressvol kan zijn kan dit verlichtend werken. Om je goed voor te bereiden op de planning is het handig om een gedetailleerde takenlijst en tijdlijn bij te houden. Ik kocht een A4 notitieblok waarin ik daadwerkelijk alles noteerde wat ik wilde, wie ik daarvoor moest benaderen, wat er nog gedaan moest worden. Maar ook ideeën werden er in verwerkt. Het helpt je bij alle stappen die je neemt om tot een goede organisatie van je bruiloft te komen. Het geeft ook een realistische weergave van jouw voortgang. Je ziet in één oogopslag of jij je to-dolijst al hebt afgewerkt en wat er misschien nog open staat. 

Heb je echt weinig tijd of ben je gewoon geen kei in het organiseren en plannen? Wie weet is een weddingplanner dan een goede uitkomst voor je. Zij (of hij) neemt alle taken van je over waar jij niet aan toe komt. Vaak wordt gedacht dat een weddingplanner onwijs duur is. Als je de kosten afweegt tegen de tijd en moeite die jij erin stopt kan het wel in je voordeel werken. 

2. Het is allemaal zo duur

Trouwen en duur gaan hand in hand. Of je nu een lowkey trouwerij hebt of een mega grote bruiloft. Feit is en blijft dat trouwen duur is. Laat dit je emotie niet beïnvloeden. Het is het namelijk niet waard. Het is vaak passen en meten met betalingen. Hoe ga jij ervoor zorgen dat je die droomjurk kan betalen? Heb je ervoor gespaard of zijn er familieleden die je een handje willen helpen? Het is soms overwhelming en soms weet het even niet meer. Dat is niet meer dan begrijpelijk.

Hoe ga je hiermee om?

Het is belangrijk om als eerste een budget samen te stellen. Stel als eerste een globale budget vast. Overleg ook zeker met je verloofde, want ook hij heeft een idee wat hij wil uitgeven aan de bruiloft. Waar vroeger alle kosten voor de bruiloft de verantwoordelijkheid waren, is in heel veel gevallen niet meer zo. De kosten worden gedeeld, want tja, trouwen doe je samen toch? 

Nadat je/jullie een globaal budget hebben samengesteld is het belangrijk om deze gedetailleerder te maken. Maak bijvoorbeeld een kopje ‘Kleding en make-up’. Maak een schatting van hoeveel je kwijt wilt zijn aan je kleding. Hoeveel wil je uitgeven aan je make-up. Onder het kopje ‘trouwlocatie’ geef je een maximum aan dat jullie uit willen geven aan jullie trouwlocatie. Bedenk ook dat onder locatie ook je locatie voor je sangeet/mehndi/bhatwaan valt. Vraag offertes op van leveranciers zodat je snel een goede inschatting kan maken wat de kosten zijn.

3. Onverwachte emoties

Elke meisje heeft verwachtingen van haar droombruiloft en de voorbereidingen. Gezellig samen met de familie je bruiloft voorbereiden was een mooi idee. Maar naarmate je ouder wordt verandert je kijk op het leven. Nu vindt je het misschien niet leuk wanneer er teveel familieleden zich met jouw bruiloft ‘bemoeien’. Misschien vindt je dat niet erg en geef je graag dingen uit handen. Soms kloppen je verwachtingen niet met de realiteit. Huilen wanneer je je droomlehenga hebt gevonden? Kan, maar dat hoeft echt niet. Door programma’s als Say yes to the dress denken we dat dit normaal is. 

Hoe ga je hiermee om?

Er bestaat geen ‘dit-is-hoe-je-je-voelt-wanneer-je-gaat-trouwen’ - emotie. Elke vrouw voelt zich anders in de aanloop naar haar bruiloft. Natuurlijk zijn er de momenten van geluk, enthousiasme, stress en verdriet. Maar nergens staat dat jij moet huilen wanneer je denkt dat je de juiste jurk/lehenga hebt gevonden. Nergens staat dat jij superblij moet zijn met die knellende schoenen of dat jij je mening niet mag geven wanneer je iets niet mooi vindt. Vaak hoor je alleen maar de positieve zaken van het regelen van een bruiloft. Maar zelden hoor je bruidjes het erover hebben dat ze het zwaar vinden, dat ze zoveel verschillende emoties hebben waarvan ze niet eens wisten dat die bestonden. Zoek steun bij iemand die er neutraal in staat. Een collega van werk of een goede vriendin. Zij steunen je op mentaal vlak net iets meer dan een familielid die middenin de organisatie van de bruiloft zit. 

4. Hoge verwachtingen

Ben jij een perfectionist? En heb je altijd hoge verwachtingen van jezelf en anderen? Je bruiloft is daar geen uitzondering in. Het is een van de mooiste dagen in je leven. Eentje die (bijna) perfect moet verlopen. Je bent denk ik niet de enige die hoge verwachtingen heeft van je bruiloft. Als je bekend staat als iemand die weet wat ze wilt, dan is de verwachting bij familie en vrienden vaak hoog. En vooral wat hun rol in de bruiloft is. Familie en vrienden hebben vaak ideeën over jouw bruiloft: Hoeveel mensen er uitgenodigd moeten worden, welke rituelen er plaats moeten vinden en vooral welke rol zij in het gehele proces hebben. Hoe goed hun bedoelingen vaak ook zijn, soms kan dit uitlopen op een conflict. Het geeft de persoon het gevoel dat hij/zij weinig tot niet betrokken is.

Hoe ga je hiermee om?

Omgaan met druk van de familie is daadwerkelijk een kunst. Elke desi bruid heeft daar last van. Vaak komt het uit goede wil. Men wilt je helpen in de last te verlichten door taken van je over te nemen. Alleen is dat vaak niet het geval. Het kost meer energie en tijd om deze persoon ‘in de gaten’ te houden en ervoor te zorgen dat de taken goed worden uitgevoerd. Het is aan jou om te bepalen tot op welke hoogte je je laat beïnvloeden. Ben je daarvoor bereidt om compromissen te sluiten (wat vaak verstandig is)? Of ga je er hard in? Waar stel jij de grens? Want die grens die is er en durf die ook vast te stellen. 

5. Zorgen maken over de grote dag

Dat je je zorgen maakt over je grote dag is volkomen normaal. De spanning komt vaak niet vanwege de je superstrakke planning maar meer of je dag verloopt zoals jij dat in gedachten hebt. Voor jouw gevoel heb je de touwtjes in handen, maar je hebt hier te maken met een feest waar meerdere personen bij betrokken zijn. En daar waar meerdere personen zijn, zijn er ook meerdere meningen. Het kan dus zo zijn dat niet alles gaat zoals jij dat voor ogen had. Raak daar van te voren niet gestresst over. 

Hoe ga je ermee om?

Focus je op het feit dat het jouw grote dag is, die je zo goed mogelijk hebt voorbereid. Omring je vooral met je vrienden en familie die er voor je zijn. Neem een paar dagen voor de bruiloft een lekkere lichaamsmassage om even alle stress te verwijderen. Op de dag zelf neem je in de ochtend even een moment voor jezelf. Nog voordat de visagist met je aan de slag gaat is een goed moment. Trek je even terug in een kamer. Vraag een van je nichtjes/vriendinnen om je een kopje kamille thee te maken en relax. Begin je dag niet stressend want daar wordt je niet vrolijk van.

Trouwen is een grote beslissing die je niet met een korreltje zout moet nemen. 

Dat gezegd hebbende, is het absoluut mogelijk om manieren te vinden om wat meer van het proces te genieten en je te concentreren op wat het belangrijkste is: je relatie en het aanstaande huwelijk.

Heb jij last van stress tijdens je voorbereiding of heb je daar juist geen last van? Ik ben benieuwd, laat het me weten!

Paisley

Simply Bliss

Aartie